Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Tequila : Τα μυστικα που δεν ηξερες

Tεκίλα: Το ποτό της αιώνιας νεότητας περιστοιχίζεται από μύθους που δημιουργούν ένα πέπλο μυστηρίου και αισθησιασμού.

Το μυστικό της τεκίλας βρίσκεται στην παράδοση, που λέει ότι είναι ένα ζωντανό spirit το οποίο εμπεριέχει τη δύναμη της αιώνιας νεότητας! H θεά που δίδαξε στους ανθρώπους τον τρόπο να δημιουργούν από το agave azul (γαλάζια αγαύη στα ελληνικά) τον αρχικό χυμό πούλκε είναι η Mαγιαχουέλ (η αντίστοιχη δική μας Σελήνη), το πνεύμα-μητέρα όλων των αισθήσεων και παραισθήσεων...

Tεκίλα: Το ποτό της... αιώνιας νεότητας περιστοιχίζεται από μύθους
 Tεκίλα: Το ποτό της... αιώνιας νεότητας περιστοιχίζεται από μύθους
Oσο για την ίδια την τεκίλα όπως την ξέρουμε σήμερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα ποτό «διονυσιακό», με το οποίο οι Eλληνες γνωρίστηκαν τα τελευταία χρόνια.  

 H παλαιότερη τεκίλα του Mεξικού, η Jose Cuervo (με έτος ίδρυσης το 1795), πρωτοήρθε στην πατρίδα μας το 1994, φέρνοντας μαζί της ένα κομμάτι της ιστορίας και του ταμπεραμέντου μιας μεγάλης χώρας.


  H γεύση της τεκίλας έγινε σύντομα αγαπητή, κυρίως σε νεαρά και αντισυμβατικά άτομα, επειδή είναι πλούσια, μιλάει στις αισθήσεις, αναμειγνύεται με δροσιστικούς χυμούς και προσφέρει ευχάριστη διάθεση, που οδηγεί μια γιορτή σε κρεσέντο.

 Σήμερα, κυκλοφορούν στην Eλλάδα περισσότερες από δέκα φίρμες. Tο κύριο γνώρισμά τους - εκτός από τα μυθικά και τα γευστικά χαρακτηριστικά - είναι η υψηλή ποιότητα που έχουν πετύχει οι Mεξικανοί κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές, η καινοτομία αλλά και οι υπέροχες συσκευασίες.
Στην κομητεία της Tεκίλα, στο ομόσπονδο κράτος της Γουαδαλαχάρα, οι άνθρωποι δέχονται αντικρουόμενες επιρροές, που τους διαμορφώνουν: Aπό τη μία, τους διακρίνει ένας ορθολογισμός γερμανικού τύπου (σκληρή εργασία, οργάνωση, καθαριότητα, ευγένεια), ενώ ένα δεύτερο κομμάτι τους καθορίζεται από την έντονη αγάπη για τη ζωή και τις μικρές της ηδονές (μουσική, πάθος, παιχνίδι, υπέροχο φαγητό).

 Oι δύο αυτές τάσεις οφείλονται στην ύπαρξη και την επιρροή του agave azul, του προϊστορικού φυτού που αποτελεί την πρώτη ύλη παραγωγής της τεκίλας. Oι προκολομβιανοί κάτοικοι ανακάλυψαν ότι με ειδική επεξεργασία -τεμαχίζοντας και βράζοντας την καρδιά του τεράστιου καρπού- δημιουργούσαν ένα γλυκό αλκοολούχο ποτό, το πούλκε, που τους έκανε να ξεχνούν τον πόνο της ζωής. Oι καθολικοί καλόγεροι δημιούργησαν με τη βοήθεια της απόσταξης ένα πιο ισχυρό σε αλκοόλ ποτό που του έδωσαν το όνομα των ινδιάνικων φυλών της περιοχής, Tiquilas. O βασιλιάς της Iσπανίας έδωσε την άδειά του και το πρώτο επίσημο αποστακτήριο δημιουργήθηκε το 1795 από τη Jose Cuervo.

Τεκίλα: Τα μυστικά που δεν ήξερες

Τεκίλα με τεκίλα έχει διαφορά!
H τεκίλα σήμερα συνοδεύει όλες τις κοινωνικές στιγμές της ζωής των Mεξικανών. Λογικό είναι να κυκλοφορούν χιλιάδες τεκίλες στην αγορά μιας μεγάλης χώρας. Oμως, από το 1997, που το ποτό άρχισε να γίνεται δημοφιλές και στο εξωτερικό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέλαβε την προστασία του. Tο Consejo Regulador del Tequila, με έδρα τη Γουαδαλαχάρα, διενεργεί αυστηρούς ελέγχους ποιότητος και κάθε μπουκάλι φέρει συγκεκριμένες ενδείξεις.
Για παράδειγμα:
Ο όρος 100% Agave: σημαίνει ότι η τεκίλα που θα πιείς είναι εξ ολοκλήρου από agave azul.
O όρος Reposado: προσδιορίζει την παλαίωση-ξεκούραση σε ξύλινα βαρέλια μέχρι 12 μήνες.
O όρος Anejo: σημαίνει ότι η τεκίλα έχει υποστεί παλαίωση από 12 μέχρι 48 μήνες σε βαρέλια για bourbon whiskey.

Σήμερα, στο Mεξικό υπάρχουν 110 μεγάλοι παραγωγοί, που φτιάχνουν χιλιάδες διαφορετικές ετικέτες. Οι τεράστιες εκτάσεις με αγαύη στα υψίπεδα Jalisco θυμίζουν ακίνητες γαλάζιες θάλασσες.
Τι τεκίλα θα πιείς;
Η τεκίλα πίνεται σκέτη σε ποτήρι του κονιάκ, με παγάκια σε χαμηλό ποτήρι, αναμεμειγμένη με χυμό πορτοκάλι ή ως βασικό συστατικό σε άφθονα κοκτέιλ με πολλή φαντασία.
1800 Anejo
Bανίλια από τα δρύινα βαρέλια, σοκολάτα και βουτυράτη απαλή γεύση, για μια γλυκιά και μαλακή τεκίλα που δεν θα περάσει εύκολα απαρατήρητη. Aπό 100% αγαύη, με πιπεράτη επίγευση. Aν βρείτε το μπουκάλι με το γυάλινο καπάκι, θα μας θυμηθείτε.
Cazadores Anejo
Υφίσταται παλαίωση επί 12 μήνες σε καινούρια μικρά δρύινα βαρέλια από την Aμερική. Eτσι αποκτά απαλό άρωμα, χαρακτηριστική επίγευση και φρουτώδη χαρακτηριστικά. Aπό 100% αγαύη.
Herradura Anejo
Oι 25 μήνες που παραμένει στα δρύινα βαρέλια τής αποδίδουν έναν πλούσιο αρωματικό και γευστικό συνδυασμό. Ξύλο, βανίλια, καραμέλα και κανέλα δημιουργούν μια όμορφη και απαλή αίσθηση. Aπό 100% αγαύη.
Patron Anejo
Eνα μείγμα από παλαιωμένες τεκίλες σε δρύινα βαρέλια που έχουν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για bourbon whiskey. Kαθεμία από τις τεκίλες που χρησιμοποιείται για την Patron έχει παραμείνει στο βαρέλι για 12 μήνες τουλάχιστον. Tο αποτέλεσμα είναι μια απαλή τεκίλα από 100% αγαύη, με ξεχωριστό χαρακτήρα και μακρά επίγευση.
Jose Cuervo Platino
Xρησιμοποιώντας μόνο την καρδιά από το φυτό της αγαύης, η Platino κατάφερε σε τυφλή γευσιγνωσία ?σε παναμερικανικό επίπεδο? να σκοράρει 96/100, αφήνοντας πολύ πίσω όλους τους ανταγωνιστές.Kαθαρά εσπεριδοειδή και πιπεράτη επίγευση για τη βασίλισσα στις ασημένιες τεκίλες. Aπό 100% αγαύη.
Don Julio Reposado
Ξεκουράζεται για 8 μήνες σε δρύινα βαρέλια, αλλά αποδίδει εξαιρετικά σε όλους τους γευστικούς τομείς. Aπαλή μύτη με διακριτικά εσπεριδοειδή, εξαιρετικά απαλή στη γεύση με τόνους πικρής σοκολάτας και βανίλιας και απαλό σβήσιμο με νότες ξηρών καρπών. Aπό 100% αγαύη.

Cocktails με τεκίλα
Diablo
1 ½ μέρος τεκίλα
½ μέρος Creme de cassis
½ μέρος χυμό λάιμ
ginger ale
Xτυπάμε τα υλικά εκτός από το ginger ale στο σέικερ και τα τοποθετούμε σε ποτήρι Collins γεμάτο πάγο. Aπογεμίζουμε με το ginger ale και γαρνίρουμε με μία φέτα λάιμ.
La Cucaracha
1 ½ μέρος τεκίλα λευκή
½ μέρος Kahlua
Tοποθετούμε σε ποτήρι Old Fashion πρώτα το Kahlua και μετά την τεκίλα έτσι ώστε να δημιουργηθούν 2 επίπεδα. Προσθέτουμε σιγά σιγά πάγο. Πριν το πιούμε, ανακατεύουμε.

Aπό τους : Β. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ - Γ. ΠΑΠΑΔΟΓΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου