Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Flat White

 A flat white is an espresso based coffee beverage. The beverage is prepared by pouring microfoam (steamed milk consisting of small, fine bubbles with a glossy or velvety consistency) over a single or double shot of espresso. It is somewhat similar to the traditional 140 ml (5 imp fl oz) caffè latte although smaller in volume and less microfoam, therefore having a higher proportion of coffee to milk, and milk that is more velvety in consistency – allowing the espresso to dominate the flavour, while being supported by the milk.


 A flat white is sometimes served in a ceramic 5 oz/140 ml vitrified cup with saucer. Milk is frothed as it would be for a Cappuccino but held back to around 20 mm/1 inch of microfoam, creating a meniscus (distinct textured surface). Key to the beverage is the crema being coaxed into the meniscus resulting in a uniform dark brown colour across the top of the beverage. Allowing the beverage to stand before drinking enhances the experience as the meniscus thickens and adds texture to each sip, resulting in distinct sip rings/tide marks as the beverage is consumed.A flat white traditionally does not incorporate latte art.

 According to a survey of industry commentators, a flat white has several defining characteristics, chief among which is a thin layer of velvety microfoam (hence the ‘flat’ in flat white), as opposed to the significantly thicker layer of foam in a traditional cappuccino.
(From Wikipedia)

 Bold ristretto shots of espresso get the perfect amount of steamed whole milk to create a not too strong, not too creamy, just right flavor.
(From Starbucks) 


 Το Flat White είναι ένα ρόφημα συνολικού όγκου 180 ml που σερβίρεται στην ανάλογη σε χωρητικότητα κούπα από πορσελάνη, με διπλή δόση espresso και ζεστό αφρόγαλα που προέρχεται από το κάτω μέρος της γαλατιέρας μας, μετά από σχετικό μοίρασμα.

 Το Flat White κατάγεται σαν ρόφημα από την Αυστραλία, χώρα όπου υπήρχε μεγάλη κατανάλωση Latte ροφημάτων και μεγάλη κατανάλωση ποιοτικών καφέδων espresso. Ο λόγος που δημιουργήθηκε ήταν για να δείξουν ξεκάθαρα στην αγορά οι επαγγελματίες του χώρου πόσο καλής ποιότητας espresso διαθέτουν και να αυξήσουν κιόλας τον όγκο κατανάλωσης αυτού, μιας και έχαναν πελάτες από τις μεγάλες αλυσίδες café που σέρβιραν espresso μέσα σε πολύ μεγάλα ποτήρια με ζεστό αφρόγαλα!

Latte Vs Flat White

Όταν σε μια αγορά υπάρχουν ροφήματα Latte με κακής ποιότητας χαρμάνια espresso, η γλυκύτητα του γάλακτος και η προσθήκη σιροπιού σε αυτά, μπορεί να ξεγελάσει τους καταναλωτές και να τους κάνει να νομίζουν ότι πίνουν ένα ρόφημα με καφέ αλλά στην ουσία να πίνουν ένα ποτήρι με γλυκό γάλα και κακής ποιότητας espresso.

Η συνταγή του Flat White από μόνη της, μας δίνει να καταλάβουμε ότι αν ένα café χρησιμοποιεί espresso με έντονη γλυκάδα, πλούσιο σώμα και ισορροπημένη οξύτητα, όπου σε συνδυασμό με το γάλα, αναδεικνύεται το γευστικό προφίλ του καφέ, τότε η κατανάλωση ενός Flat White μπορεί να γίνει η τέλεια γευστική εμπειρία για αυτούς και να βοηθήσει το café να αυξήσει τις πωλήσεις του σε ροφήματα με espresso.

Πως παρασκευάζεται το Flat White;

Αρχικά θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η ρύθμιση του μύλου μας είναι τέτοια που σε χρόνο 25 δευτερόλεπτα η παραγόμενη ποσότητα διπλού espresso στο φλιτζάνι μας θα είναι 45 έως 55 ml συμπεριλαμβανομένης της κρέμας του espresso.

Γεμίζουμε λοιπόν το διπλό portafilter με καφέ και κάνουμε εκχύλιση μέσα σε πορσελάνινη κούπα χωρητικότητας 150 έως 180 ml.

Παρασκευάζουμε ζεστό αφρόγαλα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κάνουμε το αφρόγαλα για το cappuccino.

Aπομακρύνουμε σε μια άλλη γαλατιέρα το πρώτο μισό του αφρόγαλου που μόλις παρασκευάσαμε.

Oλοκληρώνουμε τη παρασκευή του Flat White με το δεύτερο μισό του ζεστού αφρόγαλου, το οποίο έχει πιο μικρές σε όγκο μικροκυψέλες αέρα σε σχέση με το πρώτο μισό του αφρόγαλου μας.

Από αυτή την ιδιαίτερη τεχνική μοιράσματος του γάλακτος, έχει πάρει την ονομασία του το Flat White, μιας και χρησιμοποιούμε την πιο flat εκδοχή του αφρόγαλου μας.

Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι με αυτή τη τεχνική το γάλα που χρησιμοποιούμε είναι πιο γλυκό από το πρώτο μισό που απομακρύναμε και η διπλή δόση του espresso (αν χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας καφέ, χωρίς canephora) αναδεικνύουν το ένα το άλλο με σαφώς μεγαλύτερο πρωταγωνιστή μέσα στη κούπα το καφέ, που θα κάνει τους πελάτες σας να καταλάβουν πόσο προσεχτικά τον έχετε επιλέξει !
(From Baristachampion)


 Τα τελευταία χρόνια έχουμε γνωριστεί με μια άλλη μορφή του Cappuccino, πιο έντονη γευστικά η οποία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις μας, το Flat White.

 Μεγαλωμένο και προτιμώμενο ρόφημα κυρίως στην Αυστραλία και μετέπειτα σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελείται από ένα διπλό espresso ristretto(44ml) και γάλα στον ατμό το οποίο έχει ελάχιστη διόγκωση δημιουργώντας έτσι ένα ενιαίο σώμα γάλακτος που από την πρώτη μέχρι την τελευταία γουλιά έχει την ίδια σύσταση και υφή στη γλώσσα.

 Το Flat White μας δίνει σχεδόν όλη τη γεύση του καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε αφαιρώντας όμως μεγάλο μέρος της καφεϊνης καθώς όπως ανέφερα είναι ένα διπλό espresso ristretto.
Και όταν λέμε ristretto (κοντό) σημαίνει μικρότερος χρόνος εκχύλισης του καφέ συνεπώς μικρότερος χρόνος επαφής του νερού με τον καφέ και λιγότερη καφεϊνη στο φλυτζάνι μας.

 Ένας ακόμη λόγος που το Flat White αναπτύσσεται τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια είναι λόγω της σύστασης του γάλακτος η οποία με την κατάλληλη τεχνική ρίψης μέσα στον καφέ μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε διάφορα μοτίβα στην επιφάνεια του καφέ μας γνωστά και ως Latte art.

 Έν κατακλείδι το cappuccino είναι μια ελαφρυά επιλογή καθώς όπως είπαμε αποτελείται από ένα μέρος espresso και δύο μέρη γάλακτος και το Flat White είναι για αυτούς που αγαπούν το γάλα και αναζητούν πιο έντονη γεύση καφέ στο φλυτζάνι με λιγότερη καφεϊνη.
(From Thisiscoffee)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου