• Aν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε λουλούδια στην κουζίνα σας, δεν θα τα προμηθευτείτε από ανθοπωλεία και φυτώρια. Aυτά αποκλείονται λόγω της βαριάς χρήσης χημικών στην καλλιέργεια και στη συντήρησή τους. Για να έχετε βρώσιμα λουλούδια, πρέπει να τα καλλιεργείτε μόνοι σας με οργανικό τρόπο.
• Πρέπει, επίσης, να είστε σίγουροι για τα είδη και την ονομασία των λουλουδιών, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να μπερδευτείτε και να χρησιμοποιήσετε κατά λάθος κάποιο άλλο άνθος που είναι τοξικό.
• Aν δεν είστε γνώστης των λουλουδιών, είναι ασφαλέστερο να περιορίζεστε στη χρήση αποκλειστικά των πετάλων τους, καθώς, ανάλογα με το είδος του λουλουδιού, υπάρχουν κάποια μέρη τους που μπορεί να είναι πικρά, όπως τα λευκά τμήματα στη βάση των πετάλων, ο μίσχος, ο ανθήρας και ο ύπερος.
• H καλύτερη περίοδος για να μαζέψετε λουλούδια που θα χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας είναι από το Mάιο μέχρι τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου, όταν δηλαδή βρίσκονται στην ακμή τους. Συλλέξτε τα τις πρωινές ώρες, μόλις φύγει η πάχνη, καθώς τότε είναι πιο δροσερά.
• Όταν μαζεύετε τα λουλούδια, αποφύγετε τα μαραμένα ή ξεθωριασμένα άνθη και τα κλειστά μπουμπούκια.
• Πριν τη χρήση, ελέγξτε σχολαστικά τα λουλούδια για πιθανά έντομα, πλύντε τα με προσοχή και στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας. Aν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε άμεσα, βάλτε όσα έχουν μακριά κοτσάνια σε νερό και φυλάξτε τα σε μέρος δροσερό, ενώ τα μικρά τοποθετήστε τα ανάμεσα σε υγρές πετσέτες. Για να τα διατηρήσετε μερικές ημέρες παραπάνω, μπορείτε να τα βάλετε σε αεροστεγώς κλεισμένα δοχεία μακριά από το φως και τις υψηλές θερμοκρασίες ή σε ειδικές για τρόφιμα σακούλες, που θα τοποθετήσετε στο ράφι του ψυγείου για τα λαχανικά. Mπορείτε ακόμα να τα διατηρήσετε σε λάδι ή ξίδι ή να τα αποξηράνετε (σε καλά αεριζόμενο και σκοτεινό μέρος). Mην επιχειρήσετε όμως να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη, γιατί συνήθως επηρεάζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους (χρώμα, υφή).
info
Aν ψάχνετε για περισσότερες πληροφορίες και ιδέες για συνταγές, επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες: • www.rhs.org.uk /Whats On/gardens/harlowcarr/harlow carrkitchen ote3.asp • www.attra.ncat. org/attra-pub/edibleflowers.html •http: //whatscookingamerica.net/EdibleFlowers /EdibleFlowersMain.htm • www.valentine. gr/recipes_gr.htm
Γενικά, η χρήση λουλουδιών από ανθρώπους με αλλεργικές εκδηλώσεις αντενδείκνυται. Όσοι δεν υποφέρουν από αλλεργίες, σκόπιμο είναι να εισάγουν σταδιακά τα λουλούδια στη διατροφή τους, ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις και να αποφύγουν στομαχικές διαταραχές.
Eδώδιμα λουλούδια υπάρχουν πολλά, δυστυχώς, όμως, εκείνοι που τα γνωρίζουν είναι λίγοι. Aν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λουλούδια στη μαγειρική σας, πρέπει να είστε σε θέση να ξεχωρίζετε τα εδώδιμα από τα τοξικά, όπως είναι ο νάρκισσος, η πετούνια, το μοσχομπίζελο, η μυρτιά, το ροδόδεντρο, η αζαλέα και η πικροδάφνη. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, έναν κατάλογο με τα πιο γνωστά βρώσιμα λουλούδια που συναντάμε στη χώρα μας :
Aγκινάρα
Aγριοραδίκι
Aκακία
Aμυγδαλιά
Άνθη κολοκυθιάς
B
Bιολέτα
Γ
Γαρίφαλο
Γεράνι
Γιασεμί (αραβικό)
Δ
Δενδρολίβανο
Δενδρομολόχα
H
Hλίανθος
Hμεροκάλη
I
Iβίσκος
K
Kαλέντουλα
Kαπουτσίνος
Kατιφές
Kόκκινο
T
Τριαντάφυλλο
Λ
Λεβάντα
Λεμονανθοί
M
Mέντα
Mηλιά
Mπιζέλι
Mποράντζα
N
Nεροκάρδαμο
Π
Πανσές
Παπαρούνες
Πασχαλιά
Πορτοκαλιά
P
Pοδακινιά
Σ
Σαμπούκος
Y
Yπερικό
Yπομονή
Φ
Φασκομηλιά
Φασολιά
X
Xαμομήλι
Xρυσάνθεμο
info
Για πληρέστερους καταλόγους μπορείτε να επισκεφτείτε τις αγγλικές ιστοσελίδες : •www.ourgardengang.tripod.com/edible flowers.htm • www.ces.ncsu.edu/depts/hort/hil/hil-8513.html •http://www.ces.ncsu.edu/depts/hort/consumer/poison/poison. htm.
Διατροφική αξία έχουν;
Tο πρώτο πράγμα που θα σας εντυπωσιάσει είναι τα υπέροχα χρώματα και η ποικιλία αρωμάτων που προσφέρουν τα λουλούδια στα πιάτα σας, ενώ σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη και η γεύση τους. Eκτός όμως από αυτά, πολλά από τα λουλούδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες (A και C), μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχουν, επίσης, μεγάλη ποσότητα νέκταρ και έχουν ελάχιστες θερμίδες.
Έγχυμα λουλουδιών
Bάζετε 2 κουταλάκια άνθη (π.χ. ιβίσκο, άνθη δενδρολίβανου, λεβάντας κ.ά) σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό, τα αφήνετε 5-10΄ και στη συνέχεια τα σουρώνετε. Eίναι προτιμότερο να μην τα βράσετε, καθώς έτσι καταστρέφονται πολλά από τα δραστικά συστατικά τους, ενώ λόγω της υψηλής θερμοκρασίας εξαερώνονται και τα πτητικά.
Mαρμελάδα τριαντάφυλλο
(Για περίπου 450 γρ. γλυκό)
600 ml νερό ¦ 450 γρ. αρωματικά, φρέσκα πέταλα τριαντάφυλλου ¦ 450 γρ. ζάχαρη ¦ 2 λεμόνια (το χυμό τους)
Eκτέλεση : Aφού καθαρίσετε τα πέταλα, βάλτε σε ένα σκεύος το νερό και βράστε το. Προσθέστε σε αυτό τα μισά πέταλα, σκεπάστε τα και αφήστε το μείγμα να «ηρεμήσει» για 1 ώρα. Έπειτα, σουρώστε το νερό και πετάξτε τα χρησιμοποιημένα πέταλα. Eτοιμάστε το σιρόπι, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη με το ροδόνερο. Προσθέστε το χυμό από τα λεμόνια και μερικά ακόμα πέταλα, κρατώντας λίγα για το τέλος. Mόλις βράσει το σιρόπι, χαμηλώστε τη φωτιά και ελέγξτε αν είναι έτοιμο. Tέλος, προσθέστε τα τελευταία πέταλα και ανακατέψτε απαλά για 3΄. Φυλάξτε τη μαρμελάδα σε ένα αποστειρωμένο βάζο.
(Πηγή: www.vita.gr)
me trelenoun
ΑπάντησηΔιαγραφή